Comunicat de presă – Festivalul pescăresc Delta din Carpați Doripesco, la a patra ediție

Asociația Delta din Carpați Doripesco a organizat în weekendul 23-25 august 2019, cu susținerea Primăriei Brașov cea de-a patra ediție a Festivalului pescăresc Delta din Carpați Doripesco, care a strâns la Lacul Noua aproximativ 10.000 de brașoveni în cele trei zile de festival.

 

Spre deosebire de edițiile anterioare, Festivalul Delta din Carpați Doripesco s-a organizat în acest an la Lacul Noua, o locație care ne-a adus multe surprize plăcute.

În primul rând am putut organiza un concurs de pescuit pentru copii în sistem sportiv ”Catch & Release” (prinzi și eliberezi). Deși peștele populat în urmă cu 11 ani în Lacul Noua de Doripesco a ajuns la greutăți de 17-18 kg/buc, cei mici s-au luptat cu capturi între 1 și 3 kg. Unii au fost surprinși să vadă cum captura lor este furată în ultimul moment de o știucă, iar alții au fost uimiți să scoată din apă chiar și broaște țestoase. Oricum, micii pescari au primit premii din partea organizatorilor și s-au bucurat de o după-amiază specială, departe de televizor și tablete, în armonie cu natura.

În al doilea rând participanții la festival au fost foarte diferiți față de edițiile anterioare. Dacă în Piața Sfatului aveam parte de mult mai mulți participanți, dar și foarte mulți turiști, aici am avut parte doar de brașoveni veniți special pentru evenimentul nostru, pentru a consuma pește și pentru a se bucura de spectacole. De la adolescenți, la tinere familii și persoane trecute de vârsta a doua, participanții la festival s-au bucurat de trei zile de spectacol la scenă cu artiști precum: Atomic, Vibe, trupa Coco, Raluca și Denisa, Adrian Daminescu, Compact B, Elena Istrate și Aurel Tămaș.

Festivalul a avut un triplu impact. Pe de o parte, festivalul a reușit să promoveze consumul de pește pentru populația locală. Mesajele transmise legate de calitățile nutritive ale peștelui, precum și de potrivirea dintre consumul de pește și un stil de viață sănătos au avut ecouri profunde mai ales în rândul tinerelor familii. Noua rețetă de icre de crap și cele două creme de păstrăv lansate la festival au făcut furori printre participanți, organizatorii rămânând fără stocul zilnic de chifle în mai puțin de două ore de la lansarea produselor.

Pe de altă parte, festivalul a contribuit la revitalizarea zonei Lacului Noua, o zonă cu un potențial turistic enorm, dar care nu a fost încă utilizat la maxim. Doripesco administrează alături de Societatea Ornitologică Română – Sucursala Braşov, Delta din Carpați, o arie naturală protejată (Sit Natura 2000 și Sit Ramsar) ce conține o diversitate avi-faunistică și animală impresionantă și deci cunoaște modul în care zonele naturale cu potențial pot fi promovate cu păstrarea în același timp a echilibrului și armoniei dintre om și natură.

În final, ne bucurăm că am putut aduce zâmbete și bucurii pentru persoanele de vârsta a treia venite la festival. Spectacolul folcloric din a treia zi de festival le-a trezit ”celor mai tineri” dintre participanți amintiri plăcute și zâmbete pe buze, i-a determinat să danseze ca odinioară și să se bucure de meniurile de pește oferite de organizatori.

În ceea ce privește consumul produselor oferite, pe lângă micul din pește deja vedetă a festivalurilor pescărești organizate de noi, anul acesta vedetă a devenit și fishburgerul, o rețetă nouă Doripesco ce are un succes din ce în ce mai mare în rândul consumatorilor. Ca statistici de final, cel mai bine vândut produs a fost Fishburgerul, urmat de saramura de crap și saramura de păstrăv.

Festivalul Delta din Carpați Doripesco a fost organizat de Asociația Delta din Carpați Doripesco printr-un proiect finanțat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin AMPOPAM și ASOCIAȚIA PĂSTRĂVARII FĂGĂRAȘULUI, Apel 3 Măsura 4 – Promovarea acvaculturii cu un nivel ridicat de protecție a mediului. Asociația Păstrăvarii Făgărasului face parte dintre cele 14 grupuri de acțiune locală pentru pescuit din România ce își propune să elaboreze și să implementeze strategii de dezvoltare rurală locală.